Bericht van ex: Spijt, Vergeving of Een Laatste Mindgame?

Spijt, laatste mindgame of wil hij zichzelf bevrijden van schuld? Hoe dan ook.. hij verlaat me opnieuw, maar nu via het maken van een excuus.

Bericht van ex: Vergeving of Een Laatste Mindgame?

Je leeft je leven. Al tijden doe je je eigen ding. Je bent bezig met volwassen worden (of in ieder geval te doen alsof). En dan, uit het niets, ping. Een Messenger bericht. Je opent je pc en daar is hij weer: je ex. Dé ex. Die ene.

Bericht van ex

Wanneer Een Ghost Terugkeert uit de Dood

Degene die je jaren niet hebt gezien en, eerlijk gezegd, niet hebt gemist.

Maar alsof het universum een vreemde grap met je uithaalt, verschijnt zijn naam ineens weer op je scherm, als een spook dat je allang had verbannen naar het hiernamaals van je herinneringen.

Spijt vergeving of laatste mindgame?

“Jacq, inderdaad, gek om een berichtje van mij te krijgen na al die jaren, maar ik wilde je mijn excuses aanbieden voor het feit dat ik zo’n klootzak ben geweest.”

Oké. Waar begin je met zo’n bericht van ex: Spijt, Vergeving of Een Laatste Mindgame?

Je voelt je als een archeoloog die een eeuwenoud bericht opgraaft. Wil je dit wel openen? Maar toch, tegen beter weten in, begint iets in je te kriebelen.

Waarom nu? Wat is er gebeurd waardoor hij opeens excuses maakt?

Vergevingsspree of Midlifecrisis?

Eerlijk is eerlijk, er lijkt mijns inziens een soort vergevingsspree door deze man heen te gaan. Misschien een spirituele ervaring, misschien een moment van realisatie – who knows? Maar diep van binnen vraag ik me af: is hij gewoon volwassen geworden? Of – en hier komt de cynische versie van mij naar boven – is zijn relatie uit?

Want laten we even teruggaan in de tijd naar die bewuste zondagavond. ~Het was een paar dagen voor mijn verjaardag. Toen hij me belde en zonder pardon zei: “Jacq, ik denk dat ik het niet meer zie zitten.” BAM. Dat was het. Zonder uitleg, zonder emotie. Het geplande romantische weekend voor mijn verjaardag – alles in de prullenbak.

En nu, jaren later, komt hij ineens terug met excuses. Alsof dat iets verandert. Alsof hij niet degene was die mij achterliet met vragen waar ik zelf de antwoorden op moest vinden.

Mijn intuïtie zei me destijds wel al dat zijn energie en aandacht niet helemaal meer bij mij was. Je weet wel, zo een intuitief onderbuik gevoel, over de collega met wie hij altijd net iets te goed kon opschieten.

En jawel, een paar jaar later blijkt dat zij nu niet alleen zijn vriendin is, maar ook zijn zakenpartner.

Karma heeft zijn werk blijkbaar gedaan, en nu, nu zit hij ineens bij mij in de inbox.

Wat Zit Hier Achter?

Bericht van ex: Spijt, Vergeving of Een Laatste Mindgame?

Laten we de scenario’s even op een rij zetten:

  1. Oprecht schuldgevoel. Misschien ligt hij al nachten wakker van hoe hij me destijds heeft behandeld. Maar hé, waarom nu pas?
  2. Eenzaamheid. Misschien voelt hij zich verloren en zoekt hij een veilige haven. Newsflash: ik ben geen haven, ik ben de hele oceaan.
  3. Zijn relatie is uit. En nu voelt hij zich nostalgisch en vraagt zich af of hij de juiste keuze heeft gemaakt. Spoiler alert: we zijn vier jaar verder.
  4. Controle. Sommige exen kunnen het gewoon niet hebben dat je gelukkig bent zonder hen. Dus duiken ze op als een slechte sequel van een film die niemand wilde.

De Gevaren van Het Malen

Zijn bericht raakt me. En hier schuilt het gevaar: ik blijf malen. Ik denk terug aan de goede tijden, onze dansfeestjes, de hete seks (alsof het Mister Grey himself was), de diepgaande gesprekken over verlies en de steun bij elkaar tijdens de verdrietige nasleep van voorgaande echtscheidingen.

Maar er schuilt nog een ander gevaar: de vergelijking. Mijn huidige relatie versus wat wij ooit hadden. Ik ben nu oprecht gelukkig en geen reden om terug te denken. En toch, waarom voel ik me nu schuldig dat ik niet harder heb gevochten? Waarom heb ik nooit gevraagd: Waarom laat je me nu ineens alleen?

Ondanks dat stomme mijmeren, vallen bepaalde puzzelstukjes op hun plaats. Zijn afstandelijkheid, het vermijden van oogcontact…

Alles wijst erop dat hij in onze laatste weken al afstand nam, -hoogstwaarschijnlijk omdat zijn oog al op die collega was gevallen-, en dus zijn exit allang had gepland. En toch nu, jaren later, brengt één Facebook Messenger-bericht een mix van ego-oppepper, innerlijk kind-straffen en het oude verdriet van ‘verlaten worden’ naar boven.

Ik dacht dat ik dit hoofdstuk had afgesloten. Tot nu. Want nu voel ik het weer even. Niet de liefde, niet de hoop – maar die steek van oud zeer. Alsof hij me nog een keer aan de kant zet. Toen liet hij me zonder uitleg achter, en nu… nu doet hij het weer. Maar dit keer niet omdat hij twijfelt over ons, maar omdat hij zichzelf wil bevrijden van schuld. Hij verlaat me opnieuw, maar nu via het maken van een excuus..

Heb Ik Hem Vergeven?

Vergeving is geen eenmalige beslissing, maar een proces. Ja, ik heb losgelaten. Ik heb mezelf de vrijheid gegeven om zonder die last verder te leven. Maar betekent dat dat ik nooit meer struikel over de vraag: Waarom? Of over de gedachte: Had ik iets anders moeten doen? Nee, natuurlijk niet.

Soms betrap ik mezelf erop dat ik weer in die slachtofferrol stap, dat ik mezelf afvraag of ik dan zo’n slecht mens was dat hij me destijds zó koel en afstandelijk achterliet.

En dat is waar vergeving echt om draait: niet alleen de ander loslaten, maar ook jezelf. Het betekent accepteren dat het is gebeurd en dat ik mezelf niet langer moet straffen met deze vragen. Mijn waarde werd niet bepaald door hoe hij mij behandelde. Hij maakte zich los van mij, niet één keer, maar twee keer. En ik? Ik laat me daar niet nog een keer door breken.

Vergeving is geen vrijbrief voor de ander. Het is een gift aan jezelf. Het is het losmaken van de ketens van pijn, boosheid, schaamte en schuldgevoelens. Dis tja, daar sta ik wel achter. Ik vergeef hem.

Vergeving is een gift aan jezelf

Het betekent niet dat ik goedkeur wat er is gebeurd. Het betekent dat ik accepteer dat het is gebeurd en dat het niet langer de macht geeft over mijn huidige geluk. Maar wat vind jij, moeten we alles vergeven? Waar liggen de grenzen? Vind jij het raar dat een ex jaren later ineens excuses aanbiedt?

Dus… Wat Moet Ik Met Dit Bericht?

  • Moet ik zeggen: “Het is oké, we hebben het allemaal wel eens een beetje moeilijk”?
  • Of moet ik gewoon zeggen: “Nou, fijn dat je eindelijk wakker bent, maar je had me niet hoeven negeren en mijn hart kapot hoeven maken om daarachter te komen.”

De waarheid? Ik hoef niets te zeggen. En jij, lieve lezer, jij ook niet. Want je ex is een ex om een reden.

Tips voor als Je Ex Weer Contact Opneemt

  1. Denk eerst aan jezelf. Je bent niemand iets verschuldigd. Als je niet wilt reageren, dan reageer je niet. Punt.
  2. Analyseer zijn intenties. Vraag jezelf af: Wat heeft hij hier echt bij te winnen? Als het antwoord ‘jouw rust en geluk’ is, denk dan nog een keer na.
  3. Blijf stevig in het hier en nu. Laat een berichtje van het verleden niet je huidige geluk verstoren. Jouw leven, jouw regels.
  4. Herken manipulatie. Sommige exen komen terug uit nostalgie, anderen uit ego. Laat je niet meeslepen in oude patronen.
  5. Jij komt op nummer één. Altijd. Geen compromissen, geen uitzonderingen.

De Echte Les

Zijn excuses raken me misschien, maar niet op de manier die hij wellicht had gehoopt. De echte les hier is niet dat hij zich verontschuldigt, maar dat ik zie hoe ver ik al ben gekomen. Zijn energie is weg, en ik voel me vrij. Ja, een blueprint van onze tijd samen blijft, maar ik ben niet langer bezet door zijn aanwezigheid.

Dus, ex, bedankt voor je excuses. Maar weet je? Ik heb mezelf al lang vergeven en dat is het allerbelangrijkste.

Jacqueline Brandes
Jacqueline Brandes

De nasleep van een narcistische relatie dwong me tot een diepgaand proces van heling en loslaten. Ik ontdekte dat het niet genoeg is om het verleden alleen mentaal te verwerken – onderdrukte emoties en opgeslagen pijn in het lichaam houden je gevangen in oude patronen. Pas toen ik leerde hoe ik mijn mentale en fysieke pijn kon resetten, begon echte transformatie. Mijn lichaam ontspande, mijn energie stroomde vrij en ik vond de kracht om mijn leven opnieuw vorm te geven – vol rust, zelfvertrouwen en vrijheid.
Mijn persoonlijke transformatie inspireerde me om anderen te helpen. Ik ontwikkelde de CREATE™-methode, een krachtig proces dat niet alleen helpt om mentale blokkades te doorbreken, maar ook de diepe, onderdrukte emoties en fysieke spanning die je tegenhouden om écht vrij te leven. Nu begeleid ik vrouwen die vastzitten in stress, onzekerheid en oude pijn naar een leven vol liefde, vrijheid en innerlijke rust.

Artikelen: 9

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *